select title, content, dirID from static_page where keyname='serviceproviders_hr' and lang LIKE "hr" Puni.hr :: Administracija modula statične strani
TRAŽI MOBILNO POMOĆ


 

Pružatelji usluge punjenja u Hrvatskoj i Sloveniji

Tržište elektro mobilnosti uvodi potrebu za definrianje novih poslovnih uloga. Dvije glavne uloge imaju operateri infrastrukture za punjenje i pružatelji usluge punjenja električnih vozila.

  • Operateri infrastrukture za punjenje postavljaju punionice na najprimjerenije lokacije, održavaju ih te nude pristup pružateljima usluga punjenja i njihovim korisnicima. Njihov je interes postaviti punionicu na lokacijama gdje će ona biti najviše korištena te će služiti najvećem broju korisnika (javna parkina mjesta, hoteli, restorani, trgovački lanci, ... itd). Operateri infrastrukture za punjenje i pružatelji usluga mogu biti isti subjekti u ovoj trenutno ranoj fazi razvoja tržišta elektro mobilnosti.
  • Pružatelji usluge punjenja imaju neposredan odnos s korisnicima električnih vozila te s njima sklapaju Ugovore o usluzi punjenja. Korisnici električnih vozila mogu preuzimati uslugu punjenja na svim punionicama s čijim operaterima pružatelji usluga imaju sklopljene ugovore o pravu pristupa.

U Hrvatskoj trenutno uslugu punjenja pružaju Hrvatski telekom d.d i HEP., koji omogućavaju pristup većini javno dostupnih punionica (za više informacija obratite se na e-mobility@t.ht.hr i elen@hep.hr). Za očekivati je da će se s razvojem tržišta elektro mobilnosti u Hrvatskoj početi pojavljivati i novi pružatelji usluga punjenja električnih vozila.

U susjednoj Sloveniji uslugu punjenja električnih vozila nudi nekoliko različitih pružatelja usluga s više ili manje razvijenom mrežom punionica, odnosno pristupom istoj. Preporučamo Vam da se kod svakog pružatelja usluga informirate o mogućim načinima identifikacije, kao i o postupku dobivanja identifikacijske kartice koja je potrebna z za punjenje na većini punionica.

Pored pružatelja usluga punjenja, u sustavu Puni.hr su također prikazane i lokacije pojedinaca, koji korisnicima elektičnih vozila omogućavaju punjenje na vlastitim utičnicama. U veći slučajeva radi se o pojedincima koji su i sami korisnici električnih vozila ili pak lokalima, koji su prepoznali potrebe svojih gostiju s električnim vozilima. Prilikom korištenja njihovih utičnica potrebno je razumijeti da to nije javno dostupna usluga te je pristup istoj omogućen u skladu s uvjetima pojedinaca. Zbog toga je prije svakog punjenja na takvim utičnicama potebno s vlasnikom priključka provjeriti uvjete pristupa (više na www.puni.hr).